Rockbox Technical Forums

Support and General Use => Audio Playback, Database and Playlists => Topic started by: DuffelDisrupt2 on January 20, 2022, 05:26:29 PM

Title: [Solved] "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: DuffelDisrupt2 on January 20, 2022, 05:26:29 PM
Hi all:

I have an iPod Video Enhanced w/original hard drive on Rockbox 3.15. If I turn it off then back on (or if it automatically shuts off, then I turn it on), the database will display the "Database is not ready Initialize Now" message. This might happen every other reboot, so it's not 100% consistent. I've even restored a .rockbox backup (which obviously fixes the problem of having my ratings erased), but that's only worked as a temporary fix, since I'm still having the problem. I don't know if this is a bug with Rockbox itself, or if it's something that I can fix. It's just really irritating, seeing as it forces me to erase my song ratings every time. I'd appreciate some help with this issue, or at the very least a point in the right direction.

Thanks!
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: 7o9 on January 21, 2022, 12:38:01 AM
Official release 3.15 is quite old by now.

You might have better results with the latest development build.
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: DuffelDisrupt2 on January 21, 2022, 01:57:55 PM
Yeah, I thought you might say that. I'll give it a try... Can I just copy/paste the database files from 3.15 to the latest dev build to keep my ratings?
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: 7o9 on January 21, 2022, 02:10:49 PM
I am not sure about that. As it has been quite a while, there might have been changes.

Backup the .rockbox folder that is on your player right now so you can always go back if needed.
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: DuffelDisrupt2 on January 21, 2022, 02:22:56 PM
Alrighty then.
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: Pommes on January 21, 2022, 02:24:43 PM
I had similar issues on a classic, but with a flash adapter. I found out that the file system was corrupted. Once I repaired the file system, on a Mac it is first aid, on a PC you can do it with CHKDSK /f, it’s solved my problem. The database files are not compatible between 3.15 and the newest builds, I suggest you install the newest build, and rebuild the database, and see . But first check your file system for corruption.
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: DuffelDisrupt2 on January 21, 2022, 03:04:39 PM
Okay, I just tried using fsck on it. But unfortunately it didn't fix my problem. So I'm just going to have to upgrade to a dev build.
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: DuffelDisrupt2 on January 21, 2022, 03:53:16 PM
Although, Is there a way that I can preserve my song ratings when moving over? Or do I have to manually re-rate all of them?
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: Duceboia on January 21, 2022, 05:17:44 PM
Lately my Fiio M3k manifest same simptoms.
Database go every reboot.
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: Bilgus on January 21, 2022, 10:10:14 PM
rebuilding the db should fix it but keep your old db files for the moment i'll look into in the next week
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: amachronic on January 22, 2022, 09:45:46 AM
I think you can save ratings with the export/import modifications options (https://download.rockbox.org/daily/manual/rockbox-ipodvideo/rockbox-buildch4.html#x7-480004.2.3) in the database settings. I have never tried it though.
Title: Re: "Database is not ready Initialize Now" text shown upon reboot
Post by: DuffelDisrupt2 on January 22, 2022, 06:34:39 PM
Well, that solved my problem, thanks for the suggestion! I copy/pasted the database files with my ratings, exported modifications, initialized the database, imported modifications, and after updating and restarting the iPod a few times, the database remains untouched!

Thanks to everyone for your help!