Rockbox Development > New Ports

Shanling Q1

<< < (13/15) > >>

mambo5king:
I tried out Rockbox (for the second time) on my Q1 last night.  When I try to restore the OF, I get the Shanling splash screen and then a message "Update Failed".  I also tried restoring the backed up shanling bootloader but that leaves it completely inoperative (I can't even do the PREV/NEXT Power button reset).  I have to reinstall the rockbox bootloader just to get it to attempt the reset.

As I said, this is the second time I've tried out rockbox and my reset the first time worked flawlessly so I'm not sure what's different.

If anyone has any ideas on what I could try to restore the original firmware, I would appreciate it.

Thanks,
Kevin

7o9:
There should not be more than to extract the Shanling firmware to the sd card and reboot to let it update.

Or shut down the player. Hold the 'previous' button while turning it on again to boot the Shanling firmware and select 'System update' from the 'System' menu.

amachronic:

--- Quote from: mambo5king on September 06, 2022, 10:23:01 AM ---I tried out Rockbox (for the second time) on my Q1 last night.  When I try to restore the OF, I get the Shanling splash screen and then a message "Update Failed".  I also tried restoring the backed up shanling bootloader but that leaves it completely inoperative (I can't even do the PREV/NEXT Power button reset).  I have to reinstall the rockbox bootloader just to get it to attempt the reset.

As I said, this is the second time I've tried out rockbox and my reset the first time worked flawlessly so I'm not sure what's different.

If anyone has any ideas on what I could try to restore the original firmware, I would appreciate it.

Thanks,
Kevin

--- End quote ---
It might have something to do with installing different Shanling firmware versions in between flashing the RB bootloader. I'm guessing when you originally installed rockbox and took a bootloader backup you had one firmware version, and now you're trying to install a different version? Maybe you could try installing the version you had when you first installed RB and see if that works.

The bootloader backup on the Q1 isn't a complete backup of the Q1's original bootloader. What might be happening is you're restoring an old version of the bootloader, but you have a newer flashed version, and the result is an unusable mess. In other words your bootloader backup is only usable with the firmware version that you had when you made the backup.

That's an annoying problem I overlooked. Ah well. I'll have to make a note of it on the wiki, as it's not something I can fix quickly.

mambo5king:

--- Quote from: amachronic on September 08, 2022, 12:33:35 PM ---It might have something to do with installing different Shanling firmware versions in between flashing the RB bootloader. I'm guessing when you originally installed rockbox and took a bootloader backup you had one firmware version, and now you're trying to install a different version? Maybe you could try installing the version you had when you first installed RB and see if that works.

The bootloader backup on the Q1 isn't a complete backup of the Q1's original bootloader. What might be happening is you're restoring an old version of the bootloader, but you have a newer flashed version, and the result is an unusable mess. In other words your bootloader backup is only usable with the firmware version that you had when you made the backup.

That's an annoying problem I overlooked. Ah well. I'll have to make a note of it on the wiki, as it's not something I can fix quickly.

--- End quote ---

I believe I've always been on 2.2.  I tried other versions of the firmware 1.2 and 1.4 also.  Maybe, in the end, it's a blessing.  After being forced to live with rockbox I'm starting to appreciate it more.  In fact, the only thing that made me give up on rockbox was the invisible 3x3 touchscreen grid.  I can never seem to remember where to touch.  The more I use it, the more I'll get used to it I guess.

Thanks for taking the time to respond  :)

mambo5king:
One other nugget of information.  If I do the PREV+NEXT+POWER reset without the sd card inserted, I get exactly the same result.  Splash screen followed by Update Failed.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version