Rockbox Technical Forums

Support and General Use => Audio Playback, Database and Playlists => Topic started by: drbald1 on August 04, 2015, 12:14:01 PM

Title: Sansa + Resume Playback issues
Post by: drbald1 on August 04, 2015, 12:14:01 PM
I've read through a number of threads here about this issue, and I'm still a little confused.  I've been fiddling with settings for a while to try to get Resume Playback to work with playlists on my Clip+. 

I've used bookmarks in conjunction with Resume Playback, bookmarks only, Resume Playback only.... I've tried a number of suggested tips and tricks. 

So far nothing has worked.  Every time I shut the Clip+ off and restart the playlists resume from the beginning. 

Unfortunately this is kind of a deal-breaker for me.  I love everything else about Rockbox, but this is such an essential and simple feature that I may have to revert to the original. 

I can post my config stuff later (don't have the player with me at the moment), if that will help. 

If this is just a known issue with no fix and no plans to repair.... well, that'd just be sad.

Thanks!
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: drbald1 on August 11, 2015, 04:05:26 PM
Well, after searching some more and noting the lack of feedback here on the technical forums, I'm left to conclude that the Resume Playback feature isn't functional for the Sansa Clip+. 

Which is a shame, really.  Rockbox is a much better system, but not being able to automatically resume a playlist from the point where you stopped is really a pretty standard feature. 

Back to the old Sansa it is!
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: saratoga on August 11, 2015, 08:05:38 PM
Not sure if I understand you correctly, but just trying it now resume playback works fine.  Set this setting to "resume playback":

http://download.rockbox.org/daily/manual/rockbox-sansaclipzip/rockbox-buildch8.html#x11-1500008.6.1
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: drbald1 on August 13, 2015, 06:31:00 AM
I've tried that.  Start Screen:  Resume Playback.  In a playlist it always starts me back at the beginning, no matter how long the original playlist is.
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: gevaerts on August 13, 2015, 06:54:36 AM
Please post your entire config file here.
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: drbald1 on August 13, 2015, 07:21:27 AM
Here's the current config.  I just checked again, and it's still doing the same thing. 

Bookmarks work ok.  I just have to manually load the last bookmark.  So, that's my current workaround, but it's not a real fix.

# .cfg file created by rockbox 3.13 - http://www.rockbox.org

volume: -2
shuffle: on
repeat: shuffle
contrast: 37
backlight timeout: 10
scrollbar: off
time format: 12hour
show icons: off
idle poweroff: 2
play selected: off
autocreate bookmarks: on
autoupdate bookmarks: on
autoload bookmarks: on
use most-recent-bookmarks: unique only
autoresume enable: on
autoresume next track: all
replaygain preamp: 30
crossfade: always
crossfade fade in duration: 1
crossfade fade out duration: 1
eq enabled: on
eq precut: 145
eq low shelf filter: 32, 7, 50
eq peak filter 1: 64, 10, 110
eq peak filter 2: 125, 10, 55
eq peak filter 3: 250, 10, -30
eq peak filter 4: 500, 10, -25
eq peak filter 5: 1000, 10, 15
eq peak filter 6: 2000, 10, 50
eq peak filter 7: 4000, 10, 95
eq peak filter 8: 8000, 10, 130
eq high shelf filter: 16000, 7, 145
tagcache_autoupdate: on
fms: -
font: /.rockbox/fonts/12-Nimbus.fnt
wps: /.rockbox/wps/Readability.wps
start in screen: wps
iconset: -
viewers iconset: /.rockbox/icons/viewers.6x8x1.bmp
Semitone pitch change: on
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: gevaerts on August 13, 2015, 08:26:48 AM
I would start by disabling "autoresume enable" and "autoresume next track", or maybe "autoload bookmarks". I think I remember seeing all of those somehow implicated in playback issues.
I believe they are called "Enable automatic resume", "Resume on automatic track change", and "Load Last Bookmark".

If none of those help, it would be useful to know if you get the same issue with all settings at their default values. The easiest way for that is probably to just move the config file out of the way.

You may already have seen these, but here are some other forum threads that might be of interest:
http://forums.rockbox.org/index.php/topic,48232.0.html (http://forums.rockbox.org/index.php/topic,48232.0.html)
http://forums.rockbox.org/index.php/topic,48210.0.html (http://forums.rockbox.org/index.php/topic,48210.0.html)
http://forums.rockbox.org/index.php/topic,43360.0.html (http://forums.rockbox.org/index.php/topic,43360.0.html)
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: drbald1 on August 13, 2015, 10:36:16 AM
I disabled "load last bookmark", "Autoresume enable" and "autorresume next track", leaving the start screen to "resume playback."

Same issue.  Back to the front of the playlist.

Disabled bookmarks.  Back to the front of the playlist.

Set start screen to "settings" rather than "resume playback".  Enabled "autoresume".  Back to the front of the playlist.

And so on, and so on....

I may be wrong, but over the last three weeks I believe I've tried every configuration I can think of.  Same thing... back to the front of the playlist.

Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: saratoga on August 13, 2015, 11:11:04 AM
I disabled "load last bookmark", "Autoresume enable" and "autorresume next track", leaving the start screen to "resume playback."

This is a really inefficient way to troubleshoot.  Since it worked for me with just that one setting, why don't  you make a back up copy of your settings, delete the config file from your player and try setting just the one setting needed.  Later, once you've figured out his this problem and if you decide you need all those other settings, you can put them back. 

On a side note, a lot of those settings look funny to me.  Are you sure you want to 64 Hz band to +11 dB?  Probably that turns all your music to a scratchy rumbling sound. 
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: drbald1 on August 14, 2015, 09:56:26 AM
I'll do that when I get enough time to monkey with it that long.  Hopefully that will be later today.

I hope I'm communicating clearly.  I have tried that one setting.  In fact, that was the very first thing I tried.  I assumed "Resume playback" as a start screen would resume playback from the point where the player stopped. 

So I can tell you that default settings with only Start Screen:  Resume Playback changed does not resume a playlist from the point it was stopped.  It returns to the beginning of that playlist.

By the way, this was prior to adjusting any other settings.  I'm sure my other settings are funny, largely because I've spent very little time trying to sort them out.  Why bother if Rockbox can't start my playlist from the same point I stopped it without me manually reloading a bookmark?


Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: saratoga on August 14, 2015, 10:17:48 AM
So I can tell you that default settings with only Start Screen:  Resume Playback changed does not resume a playlist from the point it was stopped.  It returns to the beginning of that playlist.

Can you tell me the exact steps I need to reproduce this?  Config file, playlist file, etc?
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: drbald1 on August 24, 2015, 09:20:17 AM
Well, I spent a significant amount of time monkeying with it over the last week or so, to no avail. 

I saved & deleted the config., essentially starting over.  I left every setting alone save "Resume Playback" in Startup options.  No luck.  Played 4-5 songs out of a playlist and shut the Clip+ down.  Restarted a few minutes later and it's the same story:  it doesn't resume playback, it restarts the playlist from song 1. 

After seeing all the threads on this and given the last week, I'm pretty sure rockbox isn't for me.  I love the flexibility it gives, but in the end I need the most basic features to work reliably. 

Thanks for trying to help me!  I'll keep my eye on things....maybe Rockbox will be an option for me in the future. 
Title: Re: Sansa + Resume Playback issues
Post by: oblivion on August 29, 2015, 08:54:32 AM
I have a Clip Plus, and I've had Rockbox on it pretty much as long as I've had it. Some years, anyway.

I have NEVER had a problem with playlists resuming where I left them. (They tend to rewind about 30 seconds, which is handy for remembering what's going on in podcasts -- I listen to a LOT of podcasts.) Never.

So it's got to be a setting. I don't claim any deep expertise but I'm at least reasonably confident that I never had to do anything to make it work; it just did.

The only things I can think might affect it: presumably Rockbox has to write the position data somewhere prior to shutdown, so maybe there's an issue there? Space, maybe? Or permissions?

Could it be theme related?

Would it help if I posted my config?